Οι εξελίξεις τρέχουν, τα κρούσματα αυξάνονται και ενώ εσύ προσπαθείς να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου, ξαφνικά ένας συνάδελφος φτερνίζεται, ενώ βλέπεις και meeting request στο email σου.
Αν και πιθανότατα γνωρίζεις τα βασικά για να προφυλάξεις την υγεία σου, μπορεί να υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες δεν είναι στον έλεγχο σου. Τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις;
Παρακάτω μπορείς να βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.
Τι κάνω αν η εταιρεία μου δεν έχει ανακοινώσει μέτρα ή πολιτική σχετικά με τον κορωναϊό;
Αν η εταιρεία σου δεν έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα πρόληψης και προστασίας σχετικά με το πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τότε είναι καιρός να ρωτήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι να το αναφέρεις, ένα απλό email στα αρμόδια άτομα είναι αρκετό για να μεταφέρεις τις ανησυχίες σου. Ακόμη κι αν δεν έχουν κάποιο πλάνο αντιμετώπισης, το email σου σίγουρα θα ξεκινήσει κάποιες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τι κάνω αν ένας εκ των συναδέλφων μου φαίνεται να είναι ή είναι άρρωστος;
Πάντα ένας άρρωστος συνάδελφος μας ανησυχεί, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση και ειδικά όταν εργαζόμαστε σε αρκετά κοντινή απόσταση, τότε η ανησυχία μεγαλώνει. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως να είναι καλύτερα να προτείνεις στο συνάδελφο να πάρει αναρρωτική άδεια. Εάν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, τότε ίσως είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσεις με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και να ρωτήσεις εάν μπορεί να βρεθεί κάποιος τρόπος με τον οποίο ο/η συνάδελφος να μπορεί να εργάζεται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα άλλα μέλη της εταιρείας να εκτεθούν σε οποιοδήποτε κίνδυνο. Ή να υποκινήσεις τον ίδιο να το κάνει.
Τι κάνω αν οι συνάδελφοι μου δεν πλένουν τα χέρια τους όπως πρέπει;
Σίγουρα δεν είναι ωραίο αίσθημα να αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος με τον οποίο αλληλοεπιδράς σε τακτικά χρονικά διαστήματα στη δουλειά δεν πλένει τα χέρια του όπως πρέπει, στην περίπτωση του κορωναϊού όμως τα πράγματα περνούν σε άλλη διάσταση. Από τη στιγμή που η εταιρεία έχει δώσει guidelines σχετικά με την πρόληψη και την ασφάλεια, ΟΛΟΙ αναμένεται να τις ακολουθούν. Οπόταν, ξανά, θα πρέπει να απευθυνθείς στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού σε περίπτωση που δεν υπάρχει μια τέτοια πολιτική που αφορά πλύσιμο χεριών, κλειστές πόρτες με αγγίγματα στα χερούλια της πόρτας, κτλ. Τώρα εάν υπάρχει, και οποιοσδήποτε εργαζόμενος στην εταιρεία δεν την ακολουθεί, τότε πρέπει να δράσεις. Δεν χρειάζεται να αναφέρεις ονόματα, ούτε να ξεκινήσεις ένα συνωστισμό με emails. Απλά ειδοποίησε εμπιστευτικά τα αρμόδια άτομα αναφέροντας ότι δεν θέλεις να μπλέξει το οποιοδήποτε άτομο, απλά θα ήθελες να επικοινωνηθεί η σημασία της υγιεινής με πιο εκκωφαντικό τρόπο γιατί έχεις εύλογες υποψίες να πιστεύεις ότι κάποιοι κανόνες δεν ακολουθούνται όπως πρέπει.
Είναι ΟΚ να αποφεύγω τις χειραψίες; Πως το κάνω ευγενικά;
Η χειραψία έχει καθιερωθεί ως η έναρξη κάθε επαγγελματικού meeting, επαγγελματικής γνωριμίας και γενικά κάθε επαγγελματικού χαιρετισμού. Δυστυχώς όμως, οι καιροί είναι τέτοιοι που όχι μόνο δεν πρέπει να κάνεις χειραψία, αλλά ούτε πρέπει να ανησυχείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη ευγένειας σε αυτό. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κάποιες awkward στιγμές, όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια εναλλακτική όπως fist bumps, elbow taps, foot shakes, κτλ. Απλά καθώς πλησιάζετε ο ένας τον άλλο, πες με καλή διάθεση «μπορούμε να κάνουμε τον τάδε χαιρετισμό αντί για χειραψία;» και το πιο πιθανό είναι ότι και το άλλο άτομο θα χαρεί να το κάνει καθώς δεν είσαι ο μόνος/η μόνη που θέλει να αποφύγει το συγκεκριμένο χαιρετισμό!
Τι κάνω αν πρέπει να ταξιδέψω για δουλειά;
Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ακυρώσει σχετικά ταξίδια και οι εξελίξεις γύρω από τα αεροδρόμια τρέχουν έτσι κι αλλιώς. Σε περίπτωση που μπορείς να ταξιδέψεις, αλλά δεν θέλεις, τότε ετοίμασε κάποιες εισηγήσεις σχετικά με το πως μπορείς να ανταπεξέλθεις στην κατάσταση ακυρώνοντας ή καθυστερώντας το ταξίδι σου. Εξάλλου, το πιο πιθανόν είναι ότι η εταιρεία θα αφήσει στα χέρια σου την επιλογή του ταξιδιού. Αν δεν είναι, τότε μπορείς –και έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις- να ζητήσεις διευκρινήσεις και εξασφαλίσεις σχετικά με το τι θα γίνει εάν για οποιονδήποτε λόγω μπεις σε καραντίνα.
Πως λέω στην εταιρεία μου ότι έχω κολλήσει τον ιό;
Αν η εταιρεία σου έχει επικοινωνήσει guidelines σχετικά με το πως πρέπει να χειριστείς αυτή την κατάσταση, τότε απλά ακολούθησε τα. Αν όχι, τότε ενημέρωσε τον/την manager ή υπεύθυνο/η σου και φρόντισε να συζητήσετε τα επόμενα βήματα. Επίσης, επικοινώνησε και με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και ενημέρωσε τους σχετικά με την κατάσταση.
Τι κάνω αν πρέπει να εργάζομαι ή θέλω να εργάζομαι από το σπίτι;
Αν και δεν είναι μια επιλογή διαθέσιμη για όλους, οποιοσδήποτε είναι σε θέση να το κάνει, θα πρέπει να εξετάσει αυτή την επιλογή. Αν θεωρείς ότι μπορείς να εργαστείς από το σπίτι όμως δεν γνωρίζεις αν η εταιρεία σου παρέχει αυτή την επιλογή, τότε είναι καιρός να ρωτήσεις. Μπορείς να τους διασφαλίσεις ότι είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο και θα πρέπει να τους ενημερώσεις με ποιο τρόπο αυτό δεν θα επηρεάσει την εργασία σου, καθώς και τι εξοπλισμό θα χρειαστείς για να το καταφέρεις. Πριν το ζητήσεις λοιπόν, προετοιμάσου αναλόγως.
Γενικά, καθώς πλέουμε σε αχαρτογράφητα θα μπορούσε να πει κανείς νερά όσον αφορά τέτοια θέματα που σχετίζονται με την υγεία καθώς και πιο συγκεκριμένα την υγεία στην εργασία, είναι καλό να θυμόμαστε ότι είμαστε απλά άνθρωποι και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να παραμείνουμε ασφαλείς, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, με σωστές πολιτικές στο χώρο εργασίας και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.